Vékony kliens

Vékony kliens

Vékony kliens, a költségcsökkentés megbízható eszköze!

A vállalkozások évről-évre jelentős anyagi erőforrásokat költenek számítógépes rendszereik megbízható működésére.
A vékony kliens technológia ezeket a költségeket nagyban csökkenti.

A technológia használatával számottevően leegyszerűsödik a kliens oldali hardverek telepítése, üzemeltetése, és jelentős előrelépés történik az adatbiztonság területén is.

A vékony és zéró kliensek költséghatékony, kis helyigényű, energiatakarékos, környezetbarát és különösen megbízható eszközök, melyek egy új szintet jelentenek az irodai munkavégzés terén.

Miért válasszunk vékony kliens rendszert?
– Kiemelkedő adatbiztonság
– Egyszerű menedzselhetőség
– Különösen megbízható működés
– Lassú elavulás
– Zajmentes és nem hőkibocsátó
– Környezetbarát (nagyon alacsony energiaigény)
– Költséghatékony

Részletesen

Mi a vékony kliens?

A mai nagyteljesítményű számítógépek erőforrásainak nagy része kihasználatlanul marad megemelkedett energiafogyasztás mellett. A vékony kliens megszületése ennek a ténynek köszönhető.

Az általános irodai munka során nincs szükség nagy teljesítményre, egy modern irodában nincs helye erőforráspazarló munkaállomásoknak. Az asztali gépek erőforrásfeleslegének elvételével született meg a vékony kliens.

A vékony kliens egy leegyszerűsített, alacsonyabb fogyasztású számítógép, amivel egy hálózathoz csatlakozhatunk. A vékony kliens ugyan rendelkezik saját operációs rendszerrel, de nem önálló feladatok elvégzésére készítették fel, csak a kiszolgálóhoz történő csatlakozásra. A vékony kliens feladata az adatbevitel, az adatok feldolgozását a szerver végzi.

A legenergiaigényesebb alkatrészek eltávolításával kapjuk meg az alacsony fogyasztású (10-30 watt egy átlagos munkaállomás 100-300 wattjával szemben), helytakarékos és minimális karbantartást igénylő vékony klienst.

Külsőre a vékony kliens olyan, mint egy kisméretű munkaállomás, de sokkal egyszerűbb és olcsóbb benne a processzor, nincs benne komoly grafikai hardver és csak minimális memóriával rendelkezik. A külső, hálózat felé irányuló kapcsolatot hálózati- és USB csatlakozók biztosítják.

Mi a zéró kliens?

A zéró kliens a vékony kliens további minimalizálása. A vékony kliens részegységeinek további, radikális csökkentésével kapjuk meg a zéró klienst, amiben csak minimális szintű operációs rendszer található és már nem tartalmaz merevlemezt és cd/dvd olvasót sem.

A zéró kliens gyakorlatilag akár pár csatlakozó is lehet a falban. A zéró kliens teljes egészében a szerver erőforrásaira támaszkodik, így csak egy egyszerű közvetítő eszköz a szerver és a felhasználó között.

A zéró kliens gyakorlatilag modem méretű, hangtalan, szinte örökéletű, energiafogyasztása 5-10 Watt.

Melyek a zéró kliens rendszer előnyei?

Költségcsökkentés
Egy jó minőségű zéró kliens ára fele/ harmada lehet egy átlagos irodai munkaállomásénak, áramfogyasztása nagyjából a tizede, karbantartására nem kell tölteni.
Ez a megtakarítás egy munkaállomásnál is jelentős, de ha mondjuk egy kis, 10 gépes hálózatról beszélünk, akkor már milliós nagyságrendű lehet az összeg, amit a hardveren spórolunk. A szervernek ugyan erősebbnek kell lennie a nagyobb terhelés miatt, de ennek felára nem összevethető a megspórolt összeggel.
Az energiafelhasználás csökkenéséből adódóan nagyjából tizedannyi áramköltséggel számolhatunk, ami éves szinten ismételten jelentős összeg.
Nem elhanyagolható a karbantartáson megspórolható költség sem, mivel a zéró kliens hardvere nem igényel karbantartást, hiszen a jellemzően meghibásodó alkatrészek nem találhatók meg benne. Az oly gyakori vírusírtástól is elköszönhetünk, hiszen a szoftverek egy szerveren futnak, a vékony kliens munkaállomások csak megjelenítést és adatbevitelt végeznek.

Helymegtakarítás
Elköszönhetünk a nehezen elhelyezhető, nagyméretű számítógépektől. A vékony kliens kis helyigénye miatt bárhol kényelmesen elhelyezhető, zéró kliens esetében egy kis modemnyi helyre van szükség.

Adatbiztonság
A felhasználó adatai, a dokumentumok a szerveren tárolódnak, így elég arról biztonsági mentést készíteni. Jogosultság kezeléssel szabályozhatjuk az adatokhoz történő hozzáférést és pl. a külső adattárolók csatlakoztatásának lehetőségét is. Megelőzhetjük, hogy adataink nem megfelelő kezekbe kerüljenek.

Ugyanígy korlátozhatjuk az idegen szoftverek telepítést, ezzel megelőzve a kelletlen vírusok és egyéb (kém)programok rendszerbe kerülését.

Megbízható működés
A vékony, illetve zéró kliens egyszerűsége miatt a meghibásodás lehetősége minimális.

Zaj- és hőmentes iroda
Mivel a zéró kliens úgynevezett solid-state készülék, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, nincs szükség azok hűtésére sem. Ezeknek köszönhetően az eszköz használat közben teljesen zajmentes.

Mivel nincs termelődő hő, az nincs hatással az irodai környezetre sem. Már egy PC alapú munkaállomás esetén is érezhető a hőkibocsátás, egy légtérbe helyezett több számítógép esetén pedig jelentős mértéket ölthet. A zéró kliens használatával a klimatizálás költségein is spórolhatunk.

Lassú elavulás
Mivel a legfontosabb erőforrásokat a szerver biztosítja, a zéró kliens hardverének avulása fele olyan mértékű, mint a PC alapú munkaállomásénak, így az akár 8-10 év is lehet.

Miből áll egy zéró kliens rendszer?

A zéró kliens rendszer kiépítéséhez legalább egy nagy teljesítményű szerver szükséges, aminek az erőforrásait a rácsatlakozó végponti terminálok használják.

Egy szerver nagyjából 10-15 klienst tud kiszolgálni. Természetesen minden vékony klienshez szükség van egérre, billentyűzetre és monitorra is.

Miért válasszunk vékony kliens rendszert?

– Kiemelkedő adatbiztonság
– Egyszerű menedzselhetőség
– Különösen megbízható működés
– Lassú elavulás
– Zajmentes és nem hőkibocsátó
– Környezetbarát (nagyon alacsony energiaigény)
– Költséghatékony

Felkeltettük érdeklődését?
Egyeztessünk időpontot!